2010. június 2.

Dress code


Amikor meghívót kapunk egy-egy rendezvényre, ünnepségre, gyakran olvashatjuk azt a szót, hogy Dress Code és utána a kívánt öltözet egyszavas, angol megfelelőjét. Magyarul ezek a kifejezések egy rövidebb magyarázattal írhatóak le.

White Tie: ez a kifejezés a legelegánsabb események meghívóin szerepel. Az uraknak a következő öltözetet foglalja magában: frakk, nadrág, fehér ing, fehér mellény, fehér csokornyakkendő, a hölgyeknek pedig a nagyestélyit, könyékig érő kesztyűvel kiegészítve.
Ilyen öltözetet azonban csak különösen exkluzív eseményekkor kívánnak a közönségtől.

Black Tie: ez az előírás a White Tie-nál kicsit visszafogottabb. Az uraktól elvárás a fekete szmoking, fekete csokornyakkendővel, míg a hölgyektől az estélyi, kesztyű nélkül, ujjatlan hosszú ruha, melyet viselhetnek stólával vagy kiskabáttal, de lehet rövid koktélruha is, attól függően, hogy milyenek a helyi szokások, vagy hány órakor van maga az esemény.

Formal: nagyjából a Black Tie-nak felel meg, az uraknál fehér ing helyett elfogadott a fekete is és akkor a nyakkendő nem kötelező, a hölgyeknek pedig nagyestélyit illik viselni.

Semi-Formal: hazánkban a Semi-Formal arany középút a Business Casual és a Black Tie között, tehát az uraknak nem szükséges a szmoking, mindössze az öltöny, a hölgyek tekintetében pedig a koktélruha, elegáns kosztüm az elfogadott.

Informal: ez az előírás bár nem igényel nagyon különleges öltözéket, azért mégsem jelent egyet a Casuallel. Közelebb áll a Semi-Formal-hoz. Az urak viseljenek öltönyt, nyakkendőt, a hölgyek pedig kosztümöt.

Business Formal: az urak esetében megegyezik a Semi-Formallal, a hölgyek esetében kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen kivágott.

Smart Casual: ebbe a kategóriába belefér egy farmer egy csinosabb toppal, egy szoknya akár egy blúzzal, mindezekhez egyszerűbb kiegészítők

Casual: ebben az esetben nincsenek megkötések, ránk bízzák, hogy mit viseljünk. Magyar megfelelője hétköznapi.


tovább információ és fotók
www.oltozzjol.hu/öltözködési jó tudni

Mit jelent az üzleti öltözködés?


A dress code az üzleti életben kb. 10-15 éves múltra tekint vissza. Mára már a multiknál előírást találunk arról, hogy mit és mit ne viseljenek dolgozóik. A ruhaviselés szabályozása elengedhetetlen kelléke a cég imázsának, ugyanis a dolgozók ruházata éppoly fontos része az egységes arculatnak, mint a vállalat logója. A munkahelyi öltözet kommunikáció a külvilág felé, melynek ugyanazokat az értékeket kell közvetítenie, amit a vállalat magáénak vall. Ez lehet professzionizmus, megbízhatóság, biztonság, minőség.

A business lookként emlegetett üzleti öltözet nemcsak az öltöny és a kosztüm, a kategórián belül tovább lehet differenciálni a megjelenést. Több dologra is oda kell figyelnünk, mikor öltözködési stílusunkat kialakítjuk. Ez függ a munkahely profiljától, a cég imázsától, a beosztástól.

Az üzleti öltözködés szabályait középvezetői szinttől felfele kell betartani. Azoknál a munkatársaknál akik ügyfelekkel, leendő partnerekkel kerülnek kapcsolatban, különösen fontos, hogy a cég követelményeinek megfelelően öltözködjenek, ugyanis az első benyomás lehetőségét nem lehet megismételni még egyszer.

Az ápolt, igényes munkahelyi megjelenéssel nemcsak az ügyfeleket tiszteljük meg, hanem magunkat is. Ki gondolná, hogy az öltözködés hatással van a munkahelyi hatékonyságunkra? Pedig így van. A The Ragtrader által megkérdezett 3000 nő mintegy fele nyilatkozta azt, hogy egy jól megválasztott öltözékben jobban teljesítenek a munkahelyükön. Határozottabbnak érzik magukat és kollégáik is jobban tisztelik őket.

Amennyiben szeretnél öltözködéssel kapcsolatos tippeket, ingyenes tanácsokat, trend figyelőt kapni, iratkozz fel rendszeres olvasónak vagy a hírlevélre a www.oltozzjol.hu oldalon.

További információ
Kecskés Rita
szín és stílustanácsadó
www.oltozzjol.hu