2014. november 12.

Stílusosságról 1 percben


Egyre gyakrabban hallom a stílusos szót használni. Aki használja vajon mit érthet alatta?

Ha megkérdezném, hogy mit jelent a használója számára a stílusos szó, vajon mit válaszolna?
Ha megkérdeznék egy másik stílusos szó használót ugyanerről, vajon ugyanazt mondaná?

Honnan ered a stílusosság, a stílusos szó és ha ered valahonnan, továbbra is a forrással megegyező dolgokra értjük vagy divatba jött a stílusos szót használni?

Divatos-e a stílusos, stílusos-e a divatos vagy a stílus és a divat esetleg kizárja egymást?

Nők és férfiak esetében ugyanazt értjük vajon stílusos alatt?

Ha az építészetre gondolunk, pl. a barokk stílusban épült templomnak felismerhető stílusjegyei árulják el hovatartozását. Ugyanígy a reneszánsz stílusban épült épületen szintén megtalálható a barokkal össze nem keverhető reneszánszot jellemző formák és színek egyvelege. A kettő vagy több építészeti stílus jegyeit egyszerre ötvöző építészeti stílusnak egy harmadik nevet adunk, nem használva a félig ilyen vagy félig olyan megközelítést sem.

Az öltözködéssel kapcsolatban is többféle elnevezéssel találkozhatunk. Láttam már olyat is, hogy még személyiségjegyeket is társítanak ügyes marketingesek a megjelenés elnevezéséhez, hogy egy-egy terméket könnyebb el tudjanak adni, segítsék a termékkel való azonosulást, lerövidítsék a döntés folyamatát. (pl. vad, természetes, nőies, kreatív, elérhetetlen, bevállalós, stb)

Az esztétika könyv szerint ahány ember annyiféle ízlés van. Senki nem lehet az ízléses vagy ízléstelen megmondhatója, pusztán ízléssel kapcsolatos kritikusok léteznek.

De akkor most mi a helyzet mégis a stílusokba sorolás kérdésével és mit jelent vajon a stílusos szó?

Pink nevének említésére az őt ismerő emberek többségének egy hidrogén szőke, rövidre vágott, égnek állóan szárított, jellemzően fekete bőr ruhát vagy egyéb erős színeket, akár szegecses de főként fémes alapanyagú viselő extravagáns megjelenés ugrana be, amit ha máson látunk egy az egyben, hajlamosak vagyunk a másikra is ráhúzni, a Pink stílusú szót. Pl egy időben Tóth Gabi nézett ki pontosan ugyanígy. Vagyis egy adott összhatás jellemzőit csokorba gyűjtve használjuk egy másik szinte megszólalásig hasonló összhatás esetében is ugyanazt a stílust. Ugyanígy Lady Gaga is hozzányúlt Madonna korábbi csúcsmelltartós, rövid szőke hullámos hajú, de még zenei hangzásában is felismerhető, őt jellemző stílusjegyekhez.

Szerencsére az emberek nagy többsége nem sztár, hogy teljesen egyedi, máshol sehol nem visszaköszönő külsőt kelljen kreatívan minden egyes megjelenés alkalmával kitalálnia vagy, hogy emiatt pont a másik másolásának vádjával kéne foglalkoznia, sőt! Könnyel öltözhetünk változatosan anélkül, hogy szélsőséges dolgokban kéne gondolkoznunk, a divat is segít a változatosságban.

Amit tetszőnek érzünk, amivel könnyen tudunk vagy szeretnénk azonosulni, azt szeretnénk magunkon látni, legyen az egy mindig elegánsan öltözött "George Clooney stílus" vagy egy vagányabb, színesebb "Johnny Depp stílus" a képen. Mégis valahogy a stílusos szót az elegáns stílusjegyeket, a klasszikus és konzervatívabb, időtálló megjelenésre szokás használni, a múltból, a tradicionális öltözködésből a jelenbe áthozott darabokat látva.

Nők esetében ez nem jelenti azt, hogy egy-egy extravagánsabb ékszer viselése ne tenné szintén stílusossá a megjelenést. Valakinek a rendszeresen elegánsan történő öltözködését is stílusosnak mondjuk, már csak kérdés melyek az elegáns megjelenés stílusjegyei?

Stílusos-e, aki milliókat tud költeni márkás ruhákra? 

Véleményem szerint stílusos megjelenés az: 

  • aki ismeri az öltözködéssel kapcsolatos háttér szakirodalmat alapvető összefüggéseiben
  • aki fel tudja ismerni az egyes stílusokba tartozó ruhadarabokat azok jellemzői alapján és azokból magának a hozzá illőt választja 
  • akinek a ruhatára nem pusztán márkás hanem személyre szabottan, tesi adottságának megfelelően kerül kiválasztásra, beleértve a testalkathoz illő szabást, színeket, legyen szó nőről vagy férfiről
  • akinek a gardróbjában található tradicionális darabok bármikor kombinálhatók divatos elemekkel, így egyben változatos is a megjelenése
  • aki fontosnak tartja a minőséget kontra nem minőségi de jó áron kapható darabokkal szemben
  • a tanultságot, a választékos kommunikációt, a viselkedést is szokták a stílusossággal egy lapon említeni, hiszen mit ér a gondosan összeállított külső, ha a kommunikáció és gondolkodás meg sem közelíti azt


Mi nem a stílusosság? 


  • nem a luxus márkák összevásárlását és stílusérzék nélküli viselését jelenti  
  • nem a divatos dolgok extravagáns kombinálását jelenti (ez az egyediség és kreativitás, amivel semmi baj nincs) 
  • nem az ismert vagy híres emberek öltözködésének a másolását jelenti figyelmen kívül hagyva a saját testi adottságainkat (pl. ha egy kifutón megjelenő modell alkata nem is hasonlít a sajátunkra, akkor érdemes elgondolkodni a méretarányokkal kapcsolatos változtatandó dolgokon és most nem a ruhák felvarrására gondolok)


A stílusosság a személyre szabott elegancia háttértudáson alapuló stílusérzékkel kialakítva.



Kecskés Rita
szín és stílustanácsadó
www.oltozzjol.hu
www.enjoyourstyle.com
tel: 06 30 9304402