2014. május 12.

A tökéletes gardróbról pár szóban - Interjú Kecskés Rita öltözködési tanácsadóval



Miért vannak öltözködési problémáink, amikor annyi a ruha az üzletekben? 

Erre inkább egy kérdéssel felelnék. Mitől profi egy szakács, aki ugyanúgy élelmiszerboltból vagy piacról vásárol, mint valamennyien? 

Véleményem szerint azért, mert ismer olyan összefüggéseket, összetevőket és arányokat, amiket mások nem. Az öltözködés ugyanilyen. A ruhák száma az üzletekben végtelen, kell azonban egy itiner, egy recept, egy útmutatás ami alapján eligazodunk a sorok között.

Ez nem feltétlenül egy fotó egy magazinból, sőt, főleg nem az, ha nem pont úgy nézünk ki mint a képen látható modell, hanem ugyanúgy mint a főzésnél, hasznos szabályok egyvelege.  


Ezek szerint a jó megjelenés nem pusztán jó adottságok kérdése? 

Nem, egyáltalán nem az. Bárki öltözhet jól, függetlenül kortól, nemtől, testsúlytól és testalkattól. 

Még az sem igaz, hogy aki rengeteg pénzből öltözik feltétlenül jobban néz ki, mint aki kevesebből, ugyanis ha valaki kisebb összeget fordít a ruhatárára, ellenben megtanulta, hogy mit és hogyan vegyen fel, sokkal ízlésesebb megjelenésű lesz, mint aki pusztán csak a márkaneveket nézi, de nincs mögötte semmilyen stíluselméleti ismeret. 

Az már valóban igaz, hogy az öltözködéssel kapcsolatos komplex tudás elsajátítása, mint minden egyéb más tanfolyam elvégzése pénzbe kerül, de ha abból indulunk ki, hogy egy-egy ruhadarab pl. kabát, zakó, blézer, kosztüm, stb. a kiegészítőkről már nem is beszélve milyen sokba van és bizony többségét teljesen feleslegesen vesszük meg (mert pl. férfiak esetén zakó és kabát is gyakran egy számmal nagyobb, hosszú vagy bő az ujja, nem megfelelő a fazonválasztás) az évek alatt összeadva 1.000.000-t is kiadunk feleslegesen. Akkor mi a drága igazán?  


Miben rejlik a legfőbb változás? 

Nem lehet felöltözni rosszul, ha csak jó dolgok vannak a szekrényedben.

Akinek a ruhatára megfelelő alap darabokból, megfelelő kiegészítőkből áll, azokat bármikor bármivel kombinálni tudja gondolkodás nélkül, erre tanítom meg ügyfeleimet. 

Aki megérti és megtanulja az összefüggéseket is, később már nélkülem is reprodukálni tudja önnön tökéletes megjelenését. Ehhez persze az is kell, hogy együtt vásároljunk többször. Ilyenkor látom én is, hogy mennyit sikerült elsajátítani az elhangzottakból.

Leveszek olyan dolgokat a polcról, amiket nélkülem sosem fogna meg az illető. Megmutatom, hogyan lehet kombinálni az egyes darabokat a tanult szabályok alapján és természetesen ezeknek a daraboknak a ruhatárba való kerülése az alapvető változás a stílustanácsadásra felkérők esetében

A közösen vásárolt ruhákban való megjelenés nagyon más, látványos, mások számára is szembeötlő. Az ízlésesen válogatott öltözet egy-egy emberen kimondottan annak áll jól, aki viseli, hiszen az ő adottságaiból indultunk ki, ezért egyedi. Ilyenkor kapnak olyan visszajelzéseket a résztvevők, hogy "De jól nézel ki!" A "Szép a cipőd!" helyett.

Azt szinte szavakba önteni is nehéz, hogy mekkora öröm ez annak, aki részt vesz egy ilyen programon. Napokon keresztül, sőt volt, hogy még egy évek múlva is kaptam köszönetet és elismerést az átadott tudás miatt.

Felér egy pszichoterápiával, amikor valaki rájön, hogy nem vele van a baj, pusztán eddig senki nem tudta megtanítani öltözködni. 


Mennyire terjed ez szájról szájra?

Az ügyfeleim bevallása szerint egy új, ízléses és gondosan válogatott öltözékben való megjelenés olyannyira nagy előny másokhoz képest - legyen szó nőkről, férfiakról, üzleti környezetről - hogy el sem árulják, sőt. Inkább tartják titokban az ő kis csodafegyverüket, mint hogy nagy plénum elé tárnák. Mások őket úgy látják mint ha hirtelen megjött volna az ízlésük, de emögött komoly munka, időráfordítás, tanulás és gyakorlás van. 


Kiknek lenne a leghasznosabb stílustanácsadást igénybe venni? 

Sokszor előadókat látok, akiknek egy-egy öltöny, kosztüm, cipő, ruha vagy egyéb felsőruházat nagyon sokat tudna hozzáadni az általunk nyújtott élményhez.

Ugyanígy komoly vezetőket is komolyabban vennének, ha ők is komolyabban vennék magukat és nem érnék be akármilyen összhatással, mondván, hogy jó megjelenés, a jólöltözöttség, a külső nem is fontos annyira. A tökéletesen kialakított külsőben az átgondoltság, a kifinomultság, az érettség valamint a tanultság üzenete rejlik. 

Látok sokszor férfiakat az anyukájukkal vásárolni, ami persze nem baj, ha az anyuka is rendelkezik stíluselméleti alapokkal, de sokan barátnőkkel, barátokkal vásárolnak közösen, tőlük várva a tuti tippet. Akitől tippet kérünk mi alapján tud segíteni, ha semmivel több stílusérzékkel nem rendelkezik, mint mi? 


Mit üzennél azoknak, akik még nem jártak nálad? 

A legfontosabb, hogy nem mi vagyunk a ruhákért, hanem a ruhák értünk. 

Soha ne szép dolgokat válasszunk, hanem olyanokat amikben mi szépek lehetünk.

Az összhatás tökéletessége a cél, nem egy-egy "tuti ruhát" kell beszerezni. 

A jó ízlés tanulható, de összetett mint pl. a dobos torta receptje,  ellenben bárki lehet önnön megjelenésének a szakértője, elhatározás, idő, gyakorlás és azért persze pénz kérdése. 

A megjelenéshez nem csak a ruha tartozik. A megmosott haj, ápolt fogak és gondozott körmök is. A legdrágább ruhában is pl a szemmel is jól láthatóan rossz fogakkal ki fog lógni a lóláb.

Minél később szánjuk rá magunkat a megfelelő ruhatár, külső, imidzs kialakítására, annál kevesebb időt tölthetünk el ennek az igen kellemes és sok-sok örömet hozó szokásnak az élvezetével. 


Hétvégén és hétköznap is lehet találkozni veled? 

Igen, bármikor szívesen állok az ügyfeleim rendelkezésére, akár itthoni vagy akár külföldi vásárlás esetén, hazánkban azonban most csak 2014. június 15-ig. Utána főleg az Egyesült Államok keleti részén, New York és környékén vagyok megtalálható.

Vállalom azonban ügyfeleim részére a kinti (hazai árakhoz képest fél áron kapható!) márkás ruhák (Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, Aebercrombie, stb) megvásárlását és hazaküldését igény szerint New York és környékén történő vásárlókörút megszervezését stílustanácsadással. 


Arról se feledkezzünk meg, hogy fotózol is. 

Igen, valóban. Szerintem a fotózás nem pusztán technikai dolog. Egy nőnek, de szerintem egy férfinek is nagyon fontos, hogy a róla készült kép ne csak fotós szemmel legyen hibátlan, hanem ő maga is szép legyen a képen. Fontos a megfelelő öltözet összeállítása is, de számomra a legfontosabb, hogy a modellből a legtöbb legyen kihozva. 

Egy fotón teljesen máshogy nézünk ki, mint az életben. A célom, hogy minden fotóalanyomnak megmutassam, hogy mennyire szép ő valójában az én szememben. Nálam egy kép akkor van kész amikor azt látom, amit én szeretnék, kihozva mindenkiből a legszebbet.

Bárki nézhet ki egy fotón úgy mint egy TV sztár, megfelelő öltözet, jó szem, stílusérzék és persze további szakember munkája szükséges mindehhez. 


Hogyan lehet elérni Téged? 

Itthon a 06 30 930 4402-es számon, vagy az info@oltozzjol.hu email címen. A www.oltozzjol.hu weboldalon lehet keresgélni a szolgáltatások között.

Megtalálható a stílustanácsadás alap csomag hölgyek és urak részére valamint vannak fotózással, fodrásszal kombinált lehetőségek férfiak, illetve sminkoktatással is bővített csomagok hölgyek, üzletasszonyok részére.

Külföldön a napokon belül felkerülő Enjoy Your Style oldalon, némi módosítással a nevemben, kinti árakon. 

Várok mindenkit sok szeretettel 2014. június 15-ig.